Citlivá a začervenalá pokožka

01.08.2011 10:16

Procento lidí s citlivou pletí u nás jednoznačně narůstá a některá data mluví dokonce až o 80 % populace s citlivou pletí. Mezi nejčastější projevy podrážděné a přecitlivělé pokožky patří zarudlé tváře, červené skvrny, pocity pálení, zarudnutí, pnutí, pupínky, šupinky či pocit suché pokožky a dokonce i rozšířené žilky. Přestože nás citlivá pokožka umí pořádně potrápit, odborníci řadí tento problém mezi kosmetické záležitosti, nikoli do medicínských diagnóz.

Citlivá pokožka je celoživotní záležitostí, ale náhlé podráždění se může objevit kdykoli. Zvýšená sensibilita se projevuje v souvislosti se zátěžovým obdobím jako například v těhotenství, přechodu atd. Dále citlivost pleti ovlivňují externí vlivy, životní prostředí, kosmetické prostředky, výživa, stres a dědičnost. Negativní změny na pokožce však mohou vyvolat i některé potraviny, léky či oblečení syntetického původu. Podráždění pokožky se může vyskytnout téměř kdekoli, avšak podle místa výskytu lze v některých případech snadněji identifikovat, o jaké onemocnění se jedná.

Možnosti léčby

Zaznamenáte-li na své pokožce negativní změny, začne vás pálit, objeví se puchýřky či šupinky a tento stav přetrvává několik dnů, doporučujeme se co nejdříve vyhledat odbornou pomoc. Problémy s pokožkou se zabývá lékařský obor dermatologie. Dobrý lékař by měl nejdříve zjistit rodinnou anamnézu a pokožku důkladně prohlédnout. Rovněž by se neměla zanedbat i fakta, která mohla ovlivnit stav pokožky během posledních několika dnů a mohou být příčinou onemocnění. V tomto případě se však doporučuje obrátit na soukromé dermatologické ordinace, kde si sice připlatíte, ale přinejmenším máte jistotu, že vás lékař neodbyde vlažným pohledem. Alarmující je skutečnost, že ve většině případů, kdy si lékař není jist diagnózou, bývá nejsnadnějším způsobem „léčby“ předepsání medikamentů na bázi kortikoidů. Ty problém ve skutečnosti neřeší, ale pouze zmírní příznaky na přechodné období.

 

Citlivá pokožka se vyznačuje nízkou úrovní tolerance především na kosmetické prostředky s obsahem chemických látek. Pokud se jedná o náhlý problém a na pokožce se objeví červené flíčky, pupínky a nebo zarudlé tváře, zkuste se nejdříve zamyslet a sami zapátrat po příčině. Zhoršení stavu pokožky může způsobit i stres či velké vypětí, změna kosmetiky, návštěva kosmetického studia, sauny, ale i chlorovaná voda v bazénu a solárium. Alergenem může být například i jídlo či hormonální změna (antikoncepce).

 

Obecně se doporučuje používat přírodní kosmetické výrobky, jenže i ty mohou obsahovat alergizující látky (esenciální oleje, bylinné extrakty). S výběrem kosmetiky byste proto měli být opatrní. Pokožka potřebuje dostatek výživných látek, proto dbejte na zdravou stravu, která obsahuje primárně čerstvou zeleninu a ovoce. Vyhýbat byste se měli kořeněným jídlům, sladkostem a sušenkám. Dostatečnou hydrataci pleti zajistíte příjmem čisté vody (minerálky byste měli pít nanejvýš 8 týdnů v roce).

 

Péče o citlivou pleť

 

Stavebním prvkem pokožky jsou bílkoviny, konkrétně kolagen, který tvoří až 75 % kůže. Kolagen proto potřebujeme ve velkém množství. Jeho úkolem je regenerovat a vyživovat. Kolagenová vlákna jsou však náchylná k poškození vlivem volných radikálů. Vůči nim naopak bojujeme antioxidanty, které chrání pokožku před předčasným stárnutím, povadlou a unavenou pletí. Kombinace kolagenu, chondroitinu a kyseliny hayluronové v doplňku stravy a přírodních antioxidantů (přípravek Skin Essence ) je pro pleť životní mízou a tuto kúru bychom měli zopakovat alespoň 2 krát ročně. Pokud máme pleť bledou, povadlou, mdlou s tendencí k "šedivění", sáhneme raději po komplexu velmi silných antioxidantů - doplněk stravy Age Perfection

 

Z přírodních domácích prostředků nám budou velmi nápomocnými avokádo, okurky, odvar a mast z měsíčku, který má hojivé účinky, jojobový a mandlový olej... (celý článek na krasojízda.cz) 

 

Zdroj: převzato se souhlasem autora z webu www.krasojizda.cz